Ik zie het direct als ze binnenkomen. De wenkbrauwen gefronst, kin op de borst, blosjes op de wangen, koppies omlaag. Ze stappen regelrecht naar het bord. De ene pakt ‘het tentje’ van het bord en de ander loopt door naar de tussenruimte. De rest van de klas gaat rustig zitten en begint aan het leesmomentje na de pauze. Vanuit de tussenruimte hoor ik twee kleine stemmetjes om de beurt aan het woord. Het klinkt goed. Na een paar minuten verschijnen er twee ontspannen, opgeheven koppies. Ze vertellen me om de beurt, wat de uitkomst is van het overleg.
Dit vertel ik aan het begin van het schooljaar. (Ingezet vanaf groep 3 t/m groep 8)
Ooit las ik een verhaal over een Indiaan, die zich terugtrekt in zijn Tipi als hij een probleem heeft. Hij komt pas zijn Tipi uit als hij de oplossing heeft. Een Tipi is een soort tent. Wij hebben geen Tipi in onze klas, maar wel een plaatje van een tent. En op die tent staat ‘Dat lossen we samen op!’
Als je ‘ruzie’ hebt met iemand, vraag je of hij/zij even met je in ’t tentje wil.
Je pakt het tentje van het bord en zoekt een rustig plekje om samen te praten. Net zo rustig als in een echte Tipi.
Dan vertel je om de beurt wat er gebeurd is. Misschien kloppen jullie verhalen niet helemaal met elkaar. Misschien heeft de ander het heel anders ervaren. Dat kan en dat mag. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde verhaal te maken.
Dan komt het allerbelangrijkste! Wat had jij anders kunnen doen? Waar had jij een andere keuze kunnen maken, zodat het anders was verlopen? Je mag dat alleen voor jezelf bedenken. Dat is best moeilijk. De ander moet zelf bedenken waar hij /zij het anders had kunnen doen.
Als jullie er samen uit zijn, hoor ik graag wat jullie bedacht hebben.
————————————————————————————————————————————–
- Ik onthoud (of leg vast) waar een kind het anders had kunnen doen. Als een kind voor de derde keer dezelfde uitkomst geeft is er een patroon en ga ik in gesprek met hem/haar om het te doorbreken.
- In het begin hebben omstanders de neiging om mij ongevraagd te informeren over wat er volgens hen gebeurd is. Dit stopt als het tentje DE manier van oplossen is geworden.
- Kinderen zitten maximaal 5 minuten in het tentje. Duurt het te lang, dan vraagt dat interactie van de leerkracht.
- Er gaan nooit meer dan 2 kinderen tegelijk in het tentje.
- Tip: Introductie met een echte tent in de klas. Ook in groep 8 nog verrassend!
Prachtig Jeanne.
Wie weet gaan wij ook ‘n keer 5 minuten in de tent!?!